Onko vastuullisuus aidosti osa yritysten arkea vai pelkkää kivalta kuulostavaa strategista sanahelinää ja millainen on vastuullinen ohjelmistoyritys?

Tätä pohdimme tänä syksynä, kun rakensimme asiakkaallemme SDG Monitorille työkalun yritysten ja yhteisöjen vastuullisuustekojen mittaamiseen.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelman tavoitteisiin sidottu sovellus ei haastanut tiimiämme vain ammatillisesti, vaan ravisteli meidät omien arvojemme alkulähteille.

Sanotaan niin kuin asia on

Vastuullinen yritys tunnetusti huomioi toimintansa taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset ja toimii mahdollisimman kestävällä tavalla.

Meille tämä tarkoittaa, että yrityksenä uskallamme erottua, haastamme alaa ja omia toimintatapojamme, huomioimme ympäristömme ja seuraamme omia arvojamme. Sanomme siis ikäviäkin asioita ääneen.

Meille on kehittynyt vuosien aikana rehellinen yrityskulttuuri, josta voimme olla ylpeitä.

Koska sitoudumme asiakkaan tavoitteisiin tosissamme, otetaan vastuullisuus huomioon jo asiakkaita ja yhteistyökumppaneita valitessa. Pohdimme tarkkaan, jakavatko potentiaaliset asiakasyritykset kanssamme samanlaisia arvoja ja onko meidän hyvä tehdä töitä yhdessä.

Kun löysimme jonkun bugin, se korjattiin vaikka iltakuudelta. Hubble myös kertoi meille, jos jokin asia kannatti tehdä toisella tavalla, kun oli suunniteltu. Ehdotukset olivat aina perusteltuja ja veivät projektia eteenpäin, SDG Monitorin Tuuli-Anna Tiuttu kertoo asiakastarinoissamme.

Ei tehdä mitään turhaa

Jotta olemme vastuullinen ohjelmistoyritys, meistä vastuullisuuden pitää näkyä arjessa, ei pelkissä julistuksissa. Vastuullisuus ei ole vain hyväntekeväisyyttä joulun alla, vaikka sitäkin teemme.

Määrittelimme juuri Hubblen arvot ja teimme sen vasta nyt, kun olemme ensimmäisten toimintavuosien aikana nähneet, mitkä periaatteet toteutuvat arjessamme aidosti.

Tavoitteenamme on jatkossakin pysyä yrityksenä joka olemme ja lunastaa lupaus suoruudesta ja reiluudesta jokaisessa arjen teossa.

Vastuullisuus tarkoittaa Hubblelle:

 • emme tee mitään turhaa
 • pidämme sanamme
 • kannamme vastuumme tehdystä työstä ja olemme tavoitettavissa myös projektin päätyttyä
 • emme sido asiakasta sopimuksiin, vaan he ovat vapaita jatkamaan kehitystyötä kenen kanssa tahansa
 • käsittelemme ja säilytämme asiakkaiden tietoja vastuullisesti (mm. ohjelmistokoodit, tunnukset jne.)

Jos esimerkiksi kuukausittaisen käyttöpalvelun asiakas ei ole tyytyväinen tuotettuun palveluun, saa tämä jopa 100 % alennuksen.

Ilman oman tiimin jaksamista ja osaamista ei ole Hubblea. Koulutusten lisäksi motivaatiota ruokitaan sillä, että emme tee turhaa työtä. Merkityksellinen työ on kaikkia vippaskonsteja tärkeämpää.

Tämä sataa myös vastuullisen ohjelmistoyrityksen asiakkaan laariin: Jos jotain ei ole järkevää tehdä, se kerrotaan asiakkaalle, vaikka laskutus sitä kautta pienenisi.

Ketterä ohjelmistokehitys edistää kestävää kehitystä – ja asiakkaan liiketoimintaa

Yli 50 prosentin kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman uutta tuotannonohjausta, myhäilee asiakkaamme Profil-Listan Olli Kemi.

Juuri tätä me haluammekin tehdä, kehittää aidosti asiakkaidemme liiketoimintaa.

Kestävän ohjelmistokehityksen avulla myös:

 • vähennämme toistuvaa työtä automaatiolla ja näin ollen vapautamme ihmisten aikaa
 • testaamme uusia ideoita kehitysprosessin aikana fail fast, fail cheap -ideologialla, jolloin erilaiset piilevät ongelmat huomataan ja niihin puututaan ajoissa
 • asiakas saa jatkuvaa palautetta kehitysprosessin etenemisestä, jolloin uudet ominaisuudet saadaan käyttöön nopeasti
 • tietoturva paranee
 • virheiden todennäköisyys pienenee
 • rahaa, materiaaleja ja aikaa säästyy

Kestävän kehityksen pilvet

Ohjelmistoalalla hiilijalanjälkeä kasvattaa data. Sen säilöminen, liikuttaminen ja tekoälymallien opettaminen vaativat valtavasti pilvikapasiteettia.

Kestävään kehitykseen pilvipalvelut linkittyvät tietenkin osaltaan sähkön kautta: suuret datakeskukset tarvitsevat massiivisia määriä energiaa.

Pilvitilaa ja konekapasiteettia kuluu eniten suurten neuroverkko- ja muiden mallien, kuten esimerkiksi luonnollisen kielen käsittelyn mallien opettamiseen. Cornellin yliopiston tutkimuksen mukaan suuren neuroverkon opettamisen hiilijalanjälki on lähes viisinkertainen verrattuna henkilöauton koko elinkaareen.

Kaikkien pilvitoimijoiden kapasiteetti ja energian kulutus kasvaa tällä hetkellä järjetöntä vauhtia käsikkäin asiakkaiden tarpeiden myötä. On tärkeää, että Microsoftin, Googlen ja Amazonin kaltaiset suuret toimijat panostavat uusiutuvaan energiaan.

Jättiyhtiöillä onkin todella merkittävät omat kestävän kehityksen ohjelmansa ja tavoitteensa:

 • 100 % uusiutuva energia vuoteen 2025 mennessä (Microsoft Azure)
 • Maailman suurin uusiutuvan energian yritysostaja (Google)
 • 91 uusiutuvan energian projektia käynnissä, yhteensä 2900 MW (Amazon)
  Tehon hahmotuksen helpottamiseksi, Olkiluoto on 890 MW/käyvä laitos. Ei puhuta kolmosesta.

Riittääkö tämä?

No, tuskin pallomme tähän datan määrän ja laskentakapasiteettitarpeen kasvuun tuhoutuu.
Katsotaan silti Netflixistä David Attenboroughin Elämä planeetallamme vielä toisenkin kerran ja pohditaan, mitä voimme ihan yksilöinä ja yhteisöinä tehdä.

Aina on varaa parantaa. Mitä muuta vastuullinen ohjelmistoyritys voisi olla?