Hubble on koko ”pitkän” historiansa ajan hyödyntänyt AWS:n palveluja toteuttaessaan asiakasratkaisuja. Matkan varrella on osaamista tarttunut ja onhan sitä oikein ajatuksella hankittukin. AWS:n tarjoama on niin laaja, ettei siitä opiskeleminen kesken lopu.

Itseään toteuttava suunnitelma

Kesällä mieleen juolahti, että pitäisikö tuota tarttunutta osaamista täydentää ja käydä mittaamassa sitä sertifiointikokeen merkeissä. Varaamalla testiaika siitä tuli heti itseään toteuttava suunnitelma. Kokemuksen tuomia tietoja alettiin täydentämään muutamalla online-kurssilla, sekä erilaisilla testikokeilla. Kolmannen osapuolen testikokeista tuli esiin AWS:n valtava kehitysnopeus, kun yllättävän tuoreissakin kokeissa oli vanhentunutta tietoa. Ylemmän tason periaatteet ei tietysti muutu yhtäkkiä, mutta joitakin yksityiskohtia oli muuttunut.

Testitilaisuus

Itse testitilaisuus oli Helsingissä etävalvotussa ”kioskissa”. Etävalvonta tarkoitti kahta kameraa ja chätin välityksellä tavoitettavaa valvojaa. Ennen tilaisuuden alkua luettiin käyttäytymissäännöt ja esimerkiksi tunnistamiseen käytetyt passi ja ajokortti piti tunnistuksen jälkeen poistaa pöydältä.
Testisofta sinänsä tuntui aikaa nähneeltä ja kesken tullut jQueryn muistiongelma keskeytti kokeen hetkeksi. Sovelluksen uudelleenkäynnistyksen jälkeen homma jatkui kuitenkin normaalisti.
Koeohjeissa mainittiin, että WC-tarpeet piti ilmoittaa chätin kautta valvojalle ja pyytää lupa. Kun koetta oli vielä tunnin verran jäljellä, ei junamatkan aikana juotu kahvimäärä helpottanut olotilaa. WC-lupa-anomukseen tuli valvojalta tyly vastaus, tästä kokeesta ei kesken poistuta. ”Kupla otsassa”-henkisesti ja kiukulla testi loppuun.

Tulokset

Parin päivän päästä tuli tulokset. Koe oli läpäisty ja minkään osa-alueen osaaminen ei tarvinnut (kokeen mukaan) lisäopiskelua. Ennen testiin menemistä pohdin kuinka paljon se sisältää ulkoa opeteltavaa nippelitietoa. Testikokeissa sen tyyppisiä kysymyksiä oli, mutta varsinaisesta kokeesta ne puuttuivat lähes täysin. Koe keskittyi selkeästi olennaiseen ja pitkillä skenaariopohjaisilla kysymyksillä monivalintakysymyksistä oli saatu erittäin haastavia.

Oppiminen jatkuu

Nyt pitäisi tuon perusteella olla tiedot ja taidot suunnitella tietoturvallisia, vikasietoisia ja skaalautuvia ratkaisuja asiakkaillemme. Fakta tietysti on, että uuden oppiminen AWS teknologioiden tai minkään muunkaan teknologian puitteissa ei lopu koskaan.

Jani

P.S. Pidätyskyvystä pitäisi kyllä saada jokin oheissertifikaatti.